Sosai Masutatsu Oyama

„Osu-No Seishin” – „Soha ne add fel”

Oyama 1923. július 27-én a dél-koreai Gusanban született, a Young I Choi nevet kapta. Ahogyan növekedett, úgy nőttek az álmai is. Mindig arról álmodott, hogy egyszer a világ legerősebb embere lesz. Ötéves korában már a különböző harcművészeteket gyakorolta, – fantasztikus odaadással és lelkesedéssel.

Teltek-múltak az évek és Yong I Choi már Japánban élt  és II. világháborúban a Japán hadsereg oldalán harcolt, mint kamikaze (vadászpilóta). Az elszántságára jellemző, hogy bármikor az életét adta volna Japánért és a császáráért. Japán kapitulálása nagyon megrázta, hatalmas fájdalmat okozott neki. A háború után az Oyama család fogadta be és ekkor változtatta a nevét Masutatsu Oyamára.

A háború után felment a Chibában lévő Kyoshum-hegyre azzal a szándékkal, hogy megalkossa a világ legkeményebb harcművészetét. Napi 16 órás fizikai tréning után tért nyugovóra hónapokon keresztül. Ekkor már annyira megedzette a testét, hogy 220 kg-ot nyomott fekve, átugrotta a saját testmagasságát, 12 mp alatt futott 100 métert és kettő ujjon tudott kézen járni. Ezek után talán már nem csodálkozhatunk azon, hogy nem talált legyőzőre.

Ha élt ember, aki még életében legendává vált, akkor az Masutatsu Oyama, a 10 danos mester volt. Az egész világ ismerte nevét Japántól Brazíliáig, Dél-Afrikától az Egyesült Államokig. Legendássá váltak küzdelmei, elszörnyedve beszéltek a bikák elleni harcairól. Megalkotta a Kyokushinkai Karatét, azt a harcművészetet, amely a testi erő és a lelki összhang egy szintre emelésével félelmetes küzdőket, nagyszerű harcosokat adott a világnak.

S bár mindig is voltak ellenzői Oyama karatéjának, ezek az emberek az eredmények és a népszerűség miatt nem tudták befolyásolni a Kyokushin népszerűségét.

Sosai Oyama hosszú, súlyos betegség után, 1994.április 26-án eltávozott a földi létből, a szelleme és az általa létrehozott karate ág viszont köztünk maradt. – OSU!